Hoe lekker en/of duur is Marley Spoon (concurrent van Hellofresh)?

Marley spoon bezorging
De bruine ‘broodzakken’ van Marley Spoon

Je wordt doodgegooid met maaltijdboxen tegenwoordig maar de bekendste blijft nog altijd Hellofresh. Al hoor je ook steeds meer van Marley Spoon, de enige echte concurrent. In essentie hetzelfde als Hellofresh, alleen met ogenschijnlijk minder marketing budget, aangezien ik zelf nog weinig reclames of samenwerkingen heb gezien behalve hun aanwezigheid op social media. Pijlers waarmee zij zich willen onderscheiden van andere maaltijdboxen zijn onder andere duurzaamheid, het inzetten van lokale producenten van eten en verpakkingen die gerecycled kunnen worden (al zijn het er wel heel veel, daarover later meer). Na ons avontuur met Hellofresh wordt het dan ook eens tijd om Marley Spoon uit te proberen.

producten van marley spoon
Marley Spoon producten

Culinaire en internationale broer van Hellofresh

Marley Spoon oogt veel internationaler (met chefs uit andere landen) en culinairder dan Hellofresh. De gerechten zijn nog ‘exotischer’ dan de iets bekendere maaltjes bij Hellofresh. Ik vermoed dat de helft van de Marley Spoon gerechten niet vaak bij de gemiddelde Nederlander op zijn of haar bord ligt. De hele site oogt internationaal. Het introductiefilmpje over Marley Spoon is niet eens in het Nederlands maar Engels zonder ondertiteling. Het kan zijn dat Marley Spoon zich enkel richt op de Engelssprekende Nederlander maar dat lijkt me wel heel elitair. Wat we wel weten over Marley Spoon is dat ze zichzelf in de markt willen zetten als een aanbieder die veel nadruk legt op de bemoeienis van ‘chefs en de beste ingrediënten’. Ook al zijn zowel Hellofresh als Marley Spoon van oorsprong Berlijnse bedrijven, Hellofresh lijkt iets meer geïntegreerd in de Nederlandse (eet)markt. Dat is overigens niet eenduidig negatief of positief, als je onverwachte producten wil eten zit je bij beide aanbieders goed, al trekt Marley Spoon het wellicht naar een hoger level.

Wat eten we bij Marley Spoon?

Het blijft leuk om recepten uit te kiezen van het weekmenu met 12 opties. Ik kies: Kroatische worstjes met speltsalade en ajvar-sausje, bliksemsnelle Koreaanse bibimbap (20 minuten gerecht) en rappe kikkererwtensalade met gebakken halloumi. Allemaal gerechten die je waarschijnlijk zelf niet 1-2-3 bedenkt maar er wel smakelijk uitzien. Het voelt luxe om vanachter je laptop je dinertjes te bestellen en die thuisbezorgd te krijgen zonder dat je zelf al te veel hoeft te doen (behalve betalen dan).

gerecht van marley spoon
De speltsalade met boterraap, wortel en appel. Ziet jullie keuken er ook altijd zo uit na het koken?

Wat kost het eten bij Marley spoon?

De prijzen zijn vergelijkbaar met Hellofresh: ook 39,95 voor 3 gerechten voor 2 personen. Is dat veel? Je betaalt meer dan je zou betalen als je alle producten afzonderlijk in de supermarkt haalt maar aan de andere kant bespaar je ook tijd en hoef je niet meer na te denken over wat je gaat eten. Hoeveel je precies per gerecht of per week bespaart is moeilijk te zeggen aangezien het geheel eraan ligt welke recepten jij kiest. Bij het ene gerecht zal dat 3-5 euro zijn en bij het andere 6-7 euro. Voor dat geld koop je tijd en gemak. Dit soort maaltijdboxen zijn dus niet per se geschikt voor de ultra koopjesjager maar meer voor de drukke mens met een gemiddeld tot bovengemiddeld inkomen.

Wat zit er in mijn Marley Spoon box?

Veel verpakkingen. Bijna alles is verpakt in plastic of (recyclebaar) papier. Dat snappen we natuurlijk wel, omdat het anders moeilijk af te meten is met de hoeveelheden en moeilijk te transporteren. Toch voelt het erg milieu-onvriendelijk (en dat is het dus ook). Maar het is een beetje dubbel want Marley Spoon heeft wel overduidelijk geprobeerd om bewust bezig te zijn. Veel producten zijn biologisch en op de spelt (die verpakt is in een plastic zakje) staat ‘climate friendly’. Voor de rest zien we een boterraap die we niet kennen en worden we verrast door zakjes chili paste. Veel producten hebben Duitse teksten. Qua aantallen zijn we blij verrast door de hoeveelheden, wij gaan geen honger lijden!

Biologische yoghurt en climate friendly spelt
verpakkingen marley spoon
De verpakkingen van Marley Spoon kosten daarnaast wel veel plastic

Is het eten ook een beetje lekker?

Ja, het is wederom heel lekker, net als bij Hellofresh niets aan te merken op de smaak. We eten ook weer dingen die we zelf nooit zouden kopen zoals boterraap, spelt en ajvar. En voor je het weet, ontwikkel je dan een plotselinge liefde voor de Kroatische keuken. Die Kroatische speltsalade met ajvar en appel is wel heel lekker, zeker met de combinatie van de soort Kroatische tzatziki. Yoghurt, knoflook en ajvar (een soort paprikaspread) gemixt door een heerlijk sausje dat we eten bij de worstjes. Waren we zelf nooit opgekomen maar gaan we zeker nog eens maken. Ook de gebakken Halloumi in de vegetarische salade en de sesamsmaak van de Koreaanse bibimbap waren uiterst smakelijk. Als je dan een verbeterpuntje mag opnoemen is het dat het gehakt in zowel de bibimbap als de Kroatische worstjes erg droog is. Ook hebben we de voorgesneden champignons pas laat in de week gebruikt en toen waren ze al aardig bruin gekleurd.

koreaanse bibimbap marley spoon
De Koreaanse bibimbap van Marley Spoon
Koreaanse bibimbap van Marley Spoon
Mijn eigen creatie van de Koreaanse bibimbap… food fotografie is een vak mensen! 

Eindoordeel over Marley Spoon

Verrassende gerechten uit aparte keukens die niet al te gangbaar zijn in Nederland. Marley Spoon is voor de meer avontuurlijkere eter zou ik zeggen. Qua service vergelijkbaar met Hellofresh (al blijft het altijd even zoeken naar de knop om je abonnement te pauzeren). Wederom zijn deze maaltijdboxen een goede motivatie om eens wat anders klaar te maken dan je gebruikelijke prakjes. Ga er open in en verras je smaakpapillen met nieuwe gerechten. En als ze bevallen en je wil geld besparen: bewaar de recepten dan en maak ze lekker na met zelfgekochte producten uit de supermarkt. Want dat is nog altijd het voordeligst.

Voorbereidingen marley spoon gerecht kroatische worstjes

De voordeligste boodschappen vind je via de Sjoprz boodschappen-app. Download de app nu gratis:

2 Reacties
  1. Het is voor mij een voordeel dat ik bij Marly Spoon ook twee maaltijden per week kan bestellen en bij Hello Fresh een minimum van 3 maaltijden verplicht is. Voor mij is 3 teveel.

    Verder ook heel tevreden over Marly Spoon

Laat een reactie achter

Uw email adres wordt niet geplaatst.